joi, 14 februarie 2019

Autoutilare - sursa CB

Pornind de la necesitatea unei surse de alimentare liniare dedicata testarii sau repararii statiilor de emisie-receptie alimentate la 12V, am construit, din componente recuperate si un kit sursa, un aparat util pentru laborator.

Am folosit urmatoarele materiale:
- carcasa provenita de la un stabilizator de retea
- transformator TV sport a/n (230V-17V/3A, ca)
- kit sursa 0-30V/3A
- priza bricheta auto
- borne
- voltmetru panou 30V cc
- ampermetru panou (suntat pentru 5A cap scala)
- radiator turnat din aluminiu, cu aripioare
- maruntisuri (cabluri cu grosimi diverse, fludor, pasta decapanta, bare plastic pentru topit, chit siliconic, suruburi si piulite M3, M4)
- componente pentru circuitul de sesizare depasire prag tensiune (tranzistor BC171, DZ13, 680R, 1k, 10k)

Scule folosite:
- multimetru
- letcon
- surubelnite
- subler
- clesti (patent, spit, sfic)
- masina de gaurit/insurubat
- burghie (3,2mm, 4,5mm, 7mm, 8mm)
- cutit
- set pile mecanica fina
- smirghel fin
- aspirator

Timp de lucru... printre picaturi, aprox. 8 ore.

Am inceput prin dezmembrarea stabilizatorului si curatarea carcasei. Asamblarea kit-ului a durat max. o ora si a functionat din prima. A urmat studierea carcasei si pozitionarea subansamblelor. Amplasarea componentelor pe panoul frontal a fost dictata de existenta unor orificii care trebuiau mascate de pozitionarea celor noi. La o carcasa "virgina" as fi gasit pozitii mai elegante.
Tensiunea maxima de iesire a sursei este in functie de tensiunea secundarului transformatorului folosit (17V ca => max. 18V cc). Pentru a putea folosi sursa si in alte scopuri (alimentare telecomenzi, incarcare acumulatori la curent constant s.a.), tensiunea poate fi reglata intre 0-18V si curentul intre 0-3A. Datorita riscului de supravoltare din neatentie a statiei CB obisnuite, am conceput un circuit de semnalizare pentru depasirea a 13,8V, peste care se aprinde LED-ul galben de pe panou. LED-ul rosu este alimentat de pe kit-ul sursei si indica curent limitat sau scurtcircuit. LED-ul verde semnalizeaza prezenta tensiunii si este alimentat printr-un rezistor de 1kohm de pe plusul condensatorului de filtraj (aprox. 21V). Voltmetrul este conectat direct pe bornele de iesire, ampermetrul este conectat pe un sunt realizat din 3 rezistori de 0,1R/2W in paralel, rezultand pe scala o excursie a acului de aprox. 5A. Rolul ampermetrului este acela de a furniza direct informatii despre functionarea etajelor de putere (AAF, RF).
A fost eliminat capacul prizei de bricheta pentru a usura operarea. Au fost rigidizate cu plastic topit sau kit siliconic cablurile lipite pe placa si izolate cele care sunt conectate la retea. Pe panoul din spate al carcasei au fost pastrate in circuit siguranta termica de protectie si priza de alimentare c.a. (unde se poate alimenta un alt aparat electric).

Interiorul, necosmetizat:

Panoul frontal la ora publicarii articolului:

Avertizare tensiune depasita:

Avertizare curent depasit:

La lucru (receptie):

La lucru (emisie, sarcina artificiala):


Circuit de avertizare depasire tensiune:


Va urma inscriptionarea, asa cum apare in prima imagine de sus si montarea celor doua butoane de reglaj tensiune si curent.

Sursa reglabila:


Kit-ul sursei (placa plus componente) costa 6,5$ si poate fi achizitionat de AICI.

Aparatele de masura au fost cumparate de AICI.

Orice comentariu constructiv va fi apreciat.
Multumesc!

7 comentarii:

  1. Felicitari, o sursa reglabila tensiune-curent in carcasa de ups. Nu am inteles ce indica ledul de supratensiune (daca sursa e alimentata la borne cu o tensiune mai mare decat cea prestabilita din buton?) E util acest lucru la alimentare CB?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Sursa are tensiune variabila, de la 0 la 18V. Daca este reglata pe o tensiune mai mare de 13,8V se aprinde LED-ul galben pentru avertizare. E mai mult un moft... carcasa avea 3 LED-uri, i-am dat o utilitate la cel galben.

      Ștergere
    2. Felicitări! Arata foarte profi și cred ca a durat mai mult de 8 ore,ca e foarte mult de "bibilit". Cum ați realizat cosmetizarea carcasei? E vopsită sau cu autocolant? Foarte utila!!!

      Ștergere
    3. Multumesc!
      Panoul frontal este dintr-un plastic pe care l-am slefuit usor cu smirghel fin. Nu este vizibila aceasta operatie decat cu lupa. Pentru scris voi folosi un marcher fin si un sablon, pe care nu-l gasesc acum... ;-)

      Ștergere
  2. Super chiar detin un asemenea traf pe pervazul geamului si demult ii cautam o intrebuintare asa acum sia gasit rolul final ,multumesc seara minunata

    RăspundețiȘtergere