marți, 31 decembrie 2019

Sortarea canalelor TV

ChanSort este o aplicatie pentru Windows care permite organizarea listei de programe receptionate de televizoare.
Functioneaza pe televizoare Samsung seria B, C, D, E și F, toate modelele LG lansate din 2009 până în 2013, dar și televizoarele Toshiba care folosesc o listă de canale ZIP sau CHMGT.DB și modelele Panasonic lansate din 2011 până în 2013 care folosesc listele SVL.DB sau SVL.BIN.
Descarcati aplicatia si dezarhivati intr-un dosar. Nu este necesara instalarea. Lansarea se face dand click pe fisierul ChanSort.exe (1). Dupa aparitia interfetei grafice (2) programul este pregatit. Daca apare un mesaj de eroare, cel mai probabil, PC-ul are nevoie de aplicatia .NET Framework. Dupa instalare totul este pregatit.

Modul de lucru. Se introduce in portul USB al televizorului un stick USB formatat FAT32. Dupa o scanare completa a tuturor canalelor disponibile in grila operatorului si memorare, se exporta lista din televizor (rubrica in meniu) pe stick.
Se deschide apoi aceasta lista cu aplicatia de pe PC. Se ordoneaza/redenumeste/sterge canalele, se salveaza pe stick si apoi lista de pe stick se importa in televizor via USB.

Descarca:




Analizand fisierele existente in arhiva, cred ca aplicatia poate fi folosita si pentru alte marci care pot exporta lista de canale (Philips, SilvaSchneider, Hisense, etc.).

miercuri, 6 noiembrie 2019

Tuner analog-digital EBL61400501 - fotografii placa

Unul din cele mai frecvente defecte intalnite la noile tunere este smulgerea mufei de semnal RF. Datorita faptului ca aceasta problema vine la pachet si cu eliminarea metalizarii din gaura firului central al mufei coaxiale, pentru a realiza conexiunea circuitului de semnal este necesar sa se demonteze tunerul de pe placa de baza a televizorului. Asa ca, inarmat cu flux si tresa absorbanta de calitate am dezlipit tunerul si am montat o noua mufa de radiofrecventa (mama, cablu TV). Succesiunea operatiilor poate fi vazuta in urmatoarele fotografii, unde am evidentiat si o posibila conexiune, in vederea repararii fara demontarea tunerului de pe placa de semnal.










marți, 8 octombrie 2019

Smart CAM Plus Digi

Clientul reclama ca nu poate viziona programele protejate parental (programe erotice) de Smart CAM pe un televizor Vortex LEDV-32E48AS (SMART, Android TV). CAM-ul functioneaza dupa introducerea codului PIN pe televizoare Samsung. Pe Vortex LEDV-32E48AS ecranul ramane negru si fara sunet. Eu am primit un CAM a carui PIN era necunoscut. Am intrat in meniul CAM-ului si am selectat "Setari initiale", CAM-ul este resetat si dupa pornire (apar mesaje de decuplare - cuplare pe ecran) si codul PIN revine la valoarea initiala (0000). Pe programele protejate (18+) manifestarea este identica: nu decodeaza dupa introducerea codului de acces. Am incercat oprirea protectiei prin accesarea controlului parental, doar ca in acest meniu nu pot fi facute modificari. Solutia gasita de mine este dezactivarea controlului parental pe un alt televizor (Samsung). Dupa, programele au fost decodate fara solicitarea codului de acces pe toate televizoarele, inclusiv Vortex.






miercuri, 22 mai 2019

17MB55 - nu vede telecomanda

Televizor LED Vestel cu placa de baza 17MB55.

Defect: aparatul nu reactioneaza la telecomanda dar poate fi comandat din joystick. Alt modul IR (functional) nu rezolva problema.


Pe cupla CN119 (placa de baza, 17MB55, foto) se masoara tensiunile. Alimentarea modulului are 5V iar pe iesirea IR sunt 2,4V. Se verifica cu osciloscopul forma si marimea semnalului IR. Masuratoarea indica aprox. 2Vvv (insuficient!) atunci cand emitem semnal din telecomanda. 
Remedierea problemei presupune adaugarea unui rezistor de 1k-2k2 intre alimentare (+5V) si iesirea IR a senzorului. Dupa aceasta modificare, impulsurile IR depasesc 4Vvv si televizorul functioneaza corect.

luni, 22 aprilie 2019

LW-K3010D - fotografii









Aprecieri:
- usoara 
- design 
- ergonomica (afisaj mare, panou aerisit) 
- reglaj tensiune precis (potentiometru multitur) 
- limitare curent
- ventilator comandat de senzori de temperatura 
- carcasa solida 


Eu am eliminat din circuit comutatorul care permite alimentarea la 115V ca.

joi, 14 februarie 2019

Autoutilare - sursa CB

Pornind de la necesitatea unei surse de alimentare liniare dedicata testarii sau repararii statiilor de emisie-receptie alimentate la 12V, am construit, din componente recuperate si un kit sursa, un aparat util pentru laborator.

Am folosit urmatoarele materiale:
- carcasa provenita de la un stabilizator de retea
- transformator TV sport a/n (230V-17V/3A, ca)
- kit sursa 0-30V/3A
- priza bricheta auto
- borne
- voltmetru panou 30V cc
- ampermetru panou (suntat pentru 5A cap scala)
- radiator turnat din aluminiu, cu aripioare
- maruntisuri (cabluri cu grosimi diverse, fludor, pasta decapanta, bare plastic pentru topit, chit siliconic, suruburi si piulite M3, M4)
- componente pentru circuitul de sesizare depasire prag tensiune (tranzistor BC171, DZ13, 680R, 1k, 10k)

Scule folosite:
- multimetru
- letcon
- surubelnite
- subler
- clesti (patent, spit, sfic)
- masina de gaurit/insurubat
- burghie (3,2mm, 4,5mm, 7mm, 8mm)
- cutit
- set pile mecanica fina
- smirghel fin
- aspirator

Timp de lucru... printre picaturi, aprox. 8 ore.

Am inceput prin dezmembrarea stabilizatorului si curatarea carcasei. Asamblarea kit-ului a durat max. o ora si a functionat din prima. A urmat studierea carcasei si pozitionarea subansamblelor. Amplasarea componentelor pe panoul frontal a fost dictata de existenta unor orificii care trebuiau mascate de pozitionarea celor noi. La o carcasa "virgina" as fi gasit pozitii mai elegante.
Tensiunea maxima de iesire a sursei este in functie de tensiunea secundarului transformatorului folosit (17V ca => max. 18V cc). Pentru a putea folosi sursa si in alte scopuri (alimentare telecomenzi, incarcare acumulatori la curent constant s.a.), tensiunea poate fi reglata intre 0-18V si curentul intre 0-3A. Datorita riscului de supravoltare din neatentie a statiei CB obisnuite, am conceput un circuit de semnalizare pentru depasirea a 13,8V, peste care se aprinde LED-ul galben de pe panou. LED-ul rosu este alimentat de pe kit-ul sursei si indica curent limitat sau scurtcircuit. LED-ul verde semnalizeaza prezenta tensiunii si este alimentat printr-un rezistor de 1kohm de pe plusul condensatorului de filtraj (aprox. 21V). Voltmetrul este conectat direct pe bornele de iesire, ampermetrul este conectat pe un sunt realizat din 3 rezistori de 0,1R/2W in paralel, rezultand pe scala o excursie a acului de aprox. 5A. Rolul ampermetrului este acela de a furniza direct informatii despre functionarea etajelor de putere (AAF, RF).
A fost eliminat capacul prizei de bricheta pentru a usura operarea. Au fost rigidizate cu plastic topit sau kit siliconic cablurile lipite pe placa si izolate cele care sunt conectate la retea. Pe panoul din spate al carcasei au fost pastrate in circuit siguranta termica de protectie si priza de alimentare c.a. (unde se poate alimenta un alt aparat electric).

Interiorul, necosmetizat:

Panoul frontal la ora publicarii articolului:

Avertizare tensiune depasita:

Avertizare curent depasit:

La lucru (receptie):

La lucru (emisie, sarcina artificiala):


Circuit de avertizare depasire tensiune:


Va urma inscriptionarea, asa cum apare in prima imagine de sus si montarea celor doua butoane de reglaj tensiune si curent.

Sursa reglabila:


Kit-ul sursei (placa plus componente) costa 6,5$ si poate fi achizitionat de AICI.

Aparatele de masura au fost cumparate de AICI.

Orice comentariu constructiv va fi apreciat.
Multumesc!